AKTUELNO

Ove godine obeležava se 73. godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Posle višednevnih teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije uz pomoć sovjetskih saveznika oslobodili su Beograd 20. oktobra 1944. godine. Time je okončana četvorogodišnja okupacija grada tokom koje je stradao veliki broj ljudi, dok je grad pretrpeo velika razaranja.

14:30 - Predsednik Vučić se nakon svečanosti zahvalio delegacijama koje su prisustvovale obeležavanju godišnjice oslobođenja Beograda.

Hvala prijateljima koji su došli i uveličali ovu veličanstvenu svečanost. Danas smo pokazali da je sloboda najviša vrednost srpskog društva i da ćemo umeti da je branimo i štitimo, a mogućnosti za to su sada veće nego ranije. Videli smo MiG-ove koji će biti deo srpske avijacije i neću da podsećam kako su mnogi govorili da MiG-ovi nikada neće stići i da su to "kante". Danas su se ti isti uverili da te "kante" i te kako lete. Bitno je da pripadnicima Vojske Srbije obezbedimo bolji život i povećamo plate za deset odsto, a nadam se da će sledeće godine biti još povećanja. Srbija dobro zna koliko je krvi za slobodu izgubila, zato znamo da je poštujemo i odbranimo.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da su MiG-ovi u letnom stanju, a u narednih nekoliko meseci će biti potpuno modernizovani, pa će svakako biti u potpunosti pripremljeni naredne godine.

Foto: TV Pink

Na proslavu BIA, kako je rekao, nije hteo da dođe jer nije želeo da ga bilo ko "štiti od novinara".

- Normalno je da neko drugačije misli i ima drugačiji stav. Toliko toga smo uradili i napravili, za razliku od njih koji počinju kampanje tako što pričaju da će otići u zatvor. Moja imovina i imovina moje porodice nije uvećana, naprotiv, umanjena je u poslednjih pet godina, jer me bogatstvo ne interesuje, već samo napredak Srbije. Moj interes je samo da Srbija bude bolja zemlja za život i da mogu sve ove pilote da pogledam u lice, čiste svesti - rekao je predsednik odgovarajući na pitanja novinara.

14:12 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu zvanično je predsedniku Srbije uručio migove. Vučić je ministru uručio paradni bodež sa ugraviranim serijskim brojevima aviona i tom prilikom se zahvalio ruskom ministru na prijateljstvu, ističući da se nada sve jačoj i boljoj saradnji dve zemlje u budućnosti.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

14:03 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima nakon izvedenih prikaza, ističući da je danas veliki dan jer oslobođenje Beograda pokazuje da nebeska pravda postoji.

Tri godine pre 1944, nacistički okupatori streljali su na hiljade ljudi. Od tog užasa uspeli smo da se oslobodimo, nadam se zauvek. Oslobodili smo se one vrste ludila koja smatra da su neki ljudi in eke nacije manje vredne od drugih. Moguće je da još ima onih koji nas smatraju manje vrednim, ali danas za nas cela ta nakaradna filozofija ne važi i oslobodili smo je se 20. oktobra 1944. godine. Život nam je izuzetno vredan i bićemo snažni i dovoljno opremljeni da nam ga niko ne uzme. U svakom gradu naše države potrebni su mir i stabilnost i sve ćemo uraditi da nove generacije neće imati rat da ga se sećaju, generacije koje će poštovati, a ne potcenjivati, koje će verovati u budućnost. Današnjom vežbom pokazali smo oruđe naše suverenosti, nezavisnosti, mira, prijateljstvo sa Rusijom, Kinom. Prikazali smo oruđe naše srpske slobode. Novi avioni, tehnika i oprema nisu pretnja, već dokaz da život cenimo i možemo da ga zaštitimo. Kroz istoriju je za Beogard vođeno više od sto ratova, rušen je do temelja više od 40 puta, a danas mogu da kažem mirno da, svako ko pomisli da opet sruši naš grad i Srbiju, neće uspeti. Branićemo otadžbinu i život svakog našeg čoveka. Nastavićemo da radimo, ulažemo, da napravimo višak koji će nam pomoći da živote zaštitimo. Hoćemo modernu, jaku i razvijenju državu koja će svima biti pouzdan partner. Težimo istorijskom dogovoru, dobrim odnosima sa svima u regionu, ali svakome mora da bude jasno "ne plašimo se da pregovaramo, ali neka niko ne misli da pregovaramo zato što se nekoga plašimo". Oslobođena smo, nezavisna i suverena zemlja, koja hoće da radi i razvija se. Bolja vremena su konačno stigla. Ova zemlja je naše dvorište kojim se ponosimo, a u tuđe nećemo da zalazimo. Tražimo da nas niko ne tera da se stidimo naših ratova i slobode koju smo osvojili svojom krvlju, a ne tuđom. Ovaj dan ćemo zato da slavimo uvek zajedno sa ruskim prijateljima koji su sa drugim narodima oslobađali Beograd i ginuli za naš narod. Hvala Vladimiru Putinu, Sergeju Šojguu i Rusiji za pomoć i podršku i hvala Crvenoarmejcima koji su se zajedno sa našim ratnicima borili za našu slobodu. Neka živi slobodna Srbija!

Foto: TV Pink Printscreen

13:47 - Padobranci su skočili noseći zastave Srbije, Vojske Srbije, Specijalnih jedinice i Grada Beograda.

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

13:41 - Prikazana je pešadija opremljena po projektu 1500. Ovaj projekat odnosi se na opremanje jedinca najsavremenijim naoružanjem i osbosobljeni za najzahtevnije zadatke. Na nebu iznad njih je helikopter sa padobrancima koji će izvršiti demonstracioni skok.

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

13:10 - Pripadnici akro-grupe "Striži" iz Rusije sa šest aviona "mig 29" izvode dinamičan program vrhunske tehnike pilotiranja. Neke delove programa prikazuju prvi put van granica Rusije.

Foto: TV Pink

13:05 - Ruski Striži se spremaju za nalet.

12:56 - Snajperisti likvidiraju teroriste. Vozilo "miloš" deluje po objektu mitraljezom i bacačem granata. Specijalni timovi iskrcavaju se iz helikoptera Mi-8 tehnikom "brzo spuštanje" i neutrališu teroriste. Izvršena je hitna medicinska evakuacija helikopterom Mi-17.

Foto: TV Pink

12:55 - Na kanalu Pink 3 studiju Televizije Pink Miodrag Lisov iz Vojnotehničkog instituta prati i komentariše tok pokazne vežbe na Batajnici.

Foto: TV Pink

12:47 - Na mesto događanja upućena je i specijalna jedinica koja ispituje prostor, a koja je opremljena radiološkim detektorima.

Foto: TV Pink

12:42 - Teroristi pokušavaju da napuste aerodrom bekstvom putničkim vozilom. Angažuju se pripadnici jedinice "Kobra" koji blokiraju put. Teroristi su razoružani.

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

12:39 - U toku je prikaz desanta. 30 padobranaca je sa visine od 2.000 metara iskočilo iz Antonova 26. Padobrani su najnovije generacije i namenjeni specijalno za borbene zadatke.

Foto: TV Pink

12:35 - Nakon neuspeha u vazduhu, grupa terorista zauzela je objekte po aerodromu. Angažuju se izviđački kapaciteti sa vozilima BRDM 2 i bespilotne letelice "orbiter mini". U toku je antiteroristička operacija u kojoj učestvuje i padobranska jedinica.

Foto: TV Pink

12:27 - Avion se pregleda u slučaju da se u njemu nalazi eksploziv. Pregled se obavlja uz pomoć specijalno obučenih pasa i pripadnika antidiverzione jedinice.

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

12:23 - U toku je simulacija akcije upada na oteti vazduhoplov. Kao deo vežbe, pilot jednog lovca je iskočio padobranom pod pretpostavkom da mu je avion oštećen. Helikopteri kreću u operaciju traganja i spasavanja. Helikopter Mi-17 vrši pretragu terena. Pilot je lociran i evakuisan. Pregovori sa teroristima u otetom avionu nisu uspeli. Specijalno obučeni timovi koriste cisternu za dopunu goriva kao masku, prilaze avionu i zauzimaju položaj za upad. Energičnom akciojom i protivterorističkom taktikom oslobađaju se taoci.

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

12:10 - Prikazuje se simulacija krizne situacije - otmica aviona na međunarodnoj liniji. Lovci "MiG 29" presreli su avion s namerom prinudnog prizemljenja.

Foto: Printscreen TV/RTS

Foto: Printscreen TV/RTS

Foto: Printscreen TV/RTS

12:07 - Počasnom paljbom obeležen je početak prikaza "Sloboda 2017".

Foto: Printscreen TV/RTS

Foto: Printscreen TV/RTS

12:00 - Na aerodrom Batajnica stigli su ruski minisatr odbrane Sergej Šojgu i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon čega je intonirana srpska himna. Predsednik se, nakon što je pozdravio vojnike, priključio ostalim predstavnicima državnog i vojnog vrha.

Foto: Tanjug

Foto: Printscreen

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Na aerodromu Batajnica sve je spremno za prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2017" povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a prvi put izloženi su novi migovi 29 čija će svečana zvanična primopredaja biti održana danas.

Brojni građani pristižu na Batajnicu gde će imati prilike da vide, osim novih izloženih migova 29 više od 2.200 pripadnika Vojske Srbije, više od 130 razlicitih vozila, 30 aviona i helikoptera, više od 40 projekata u naoružanju i opremi na kojima radi odbrambena industrija Srbije, modularnu pušku sa dva kalibra, nove vojnike opremljene po konceptu "1.500".

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće prikazu "Sloboda 2017", kao i primopredaji novih aviona MIG-29.

Prikazu "Oslobođenje 2017" će pored predsednika Vučića prisustvovati i najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednik RS Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora.

Foto: Tanjug

Vučić se juče pridružio poslednjim pripremama za prikaz na aerodromu u Batajnici i pozvao građane da danas dođu i uživo prate manifestaciju na kojoj će videti drugačiju Vojsku Srbije. Danas će u Batajnici biti prikazan deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije, a najatraktivniji deo predstavljaju naleti avijacije.

Foto: TV Pink

Srpski vojnici predstaviće borbenu spremnost kroz različite segmente koji uglavnom podrazumevaju rešavanje različitih talačkih situacija, protivterorističke borbe.

Centralni deo deo biće prikaz novih vojnika koji su opremljeni po konceptu "1.500", opremljenih savremenim ličnim naoružanjem, zaštitnom opremom i izviđačkim sredstvima. Avijacija će učestvovati u delu prikaza osposobljenosti Vojske Srbije, a u svečanom defileu na kraju svečanosti učestvovaće 30 letelica - Migovi 29, avioni tipa "Orao", G4 i "Lasta", kao i borbeni helikopreti. Migovi 29, koji su nedavno stigli iz Rusije, neće učestvovati u letačkom programu, ali biće izloženi za javnost, a u prikazu će učestvovati i jedna od najpoznatijih akrogrupa, ruski "Striži".

Državnu ceremoniju povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji će položiti vence na Spomenik oslobodiocima Beograda u Ruzveltovoj ulici, dok će predstavnici grada položiti vence i kod Spomenika sovjetskih veterana na Avali.

Danas će na zdanju Domu Vojske biti otkrivena spomen-ploča Risti Marjanoviću, prvom srpskom foto-reporteru koji je mnoštvom fotografija zabeležio ratne događaje u Prvom i Drugom svetskom ratu.

U Narodnom pozorištu biće održana svečana akademija "Kavkaski orah", na kojoj će se obratiti ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Pročitajte još: PARADNO U PRESTONICI: Počelo obeležavanje 73. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu! (FOTO)

Obeležavanje Dana oslobođenja Beograda počelo je u četvrtak Memorijalnim maršem "Korakom slobode", u kojem su učestvovali orkestri Vojske Srbije i MUP-a, predstavnici Subnora, finkcioneri Grada Beograda i građani koji su na postavljenim punktovima mogli da pogledaju scenske prikaze borbi za oslobođenje Beograda.

Foto: Tanjug

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Quid ait Aristoteles reliquique Platonis alumni? Duo Reges: constructio interrete. Hanc quoque iucunditatem, si vis, transfer in animum; Igitur ne dolorem quidem. Itaque sensibus rationem adiunxit et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

#Aleksandar Vučić

#Vojska

#vežbanje

'